Egytálételek
burgonyából nemcsak
vegetáriánusoknak
1 kg újburgonya, 1 evőkanál olívaolaj, só, fekete bors, 2 ág rozmaring
zúzott levelei A krumplit megmossuk, majdnem puhára főzzük.
Lecsöpögtessük, megszórjuk kevés olajjal, megforgatjuk,só, bors,
rozmaring keverékébe. Előmelegített sütőben egy kikent tálba,
v. tepsibe tesszük. Kb. 25 perc alatt aranybarmára, pirul.
A szokásos módon sertéspörköltet készítünk. Közben személyenként
két darab nagyobb burgonyát héjában megfőzünk, majd tisztítás után
hosszában félbevágjuk őket. Üregeket kaparunk ki. Ezután a pörköltet
levétől lecsurgatjuk és pépesre vágjuk. A húskrémmel megtöltjük a
burgonyákat, majd kivajazott tűzálló edénybe helyezzük. A pörköltet
tejfeles habarással besűrítjük, és a burgonyákat bevonjuk vele.
Előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük. (Nagyon finom.)
A szokásos módon sertéspörköltet készítünk. Közben 40 dkg burgonyát
megfőzünk, meghámozunk és áttörünk, eldolgozzuk 20 dkg liszttel,
valamint 1 db tojással, csipetnyi sóval. Kb. 1 órát pihentetjük. A
pörköltet levétől jól lecsurgatjuk és finomra vágjuk. Ráhalmozzuk a
húspépet és gombócokat formálunk. Lassan, lobogó sós vízben kifőzzük,
majd leszűrjük. A tejfölös mártással áthúzva zöldpaprikával és
paradicsommal díszítve tálaljuk.
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 20 dkg juhtúró, 2 fej hagyma, 1 pohár
tejföl, 4 db kemény paradicsom, 10 dkg füstölt vagy trappista sajt,
só, csipet őrölt bors, 1 teáskanál vaj.
Elkészítése: A burgonyát megfőzzük, meghámozzuk. A tejfölt kikeverjük
a reszelt sajttal. A paradicsomot meghámozzuk, a hagymát megtisztítjuk
és mindkettőt felszeleteljük. A tepsi alját vékonyan bekenjük vajjal,
és ráreszeljük a burgonya felét. Ezt a réteget megsózzuk és ráterítjük
a habosra kikevert juhtúrót (nem szabad előtte a hűtőben tartani).
Erre helyezzük a paradicsomot és a hagymát, majd megint burgonya
következik. Újra megsózzuk. Végül ráöntjük a tejfölös masszát, és
forró sütőben, kb. fél órán át sütjük. Fejes salátával tálaljuk.
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 2 db tojás, 1 pohár tejföl, 10 dkg
trappista sajt, fél csokor petrezselyem, 3 evőkanál liszt, 1
teáskanál só, késhegynyi őrölt bors, 1 teáskanál vaj, vegeta.
Elkészítése: A burgonyát megfőzzük és félretesszük, amíg langyosra
nem hűl. Ezután hámozzuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük, majd
összekeverjük a felvert tojásokkal, a liszttel, a borssal, sóval,
vegetával és az egészen apróra metélt petrezselyemmel. Végül
hozzáadjuk a tejfölt. Egy tűzálló tálat kivajazunk, és beleöntjük
a masszát. Gazdagon megszórjuk reszelt sajttal és forró sütőben,
kb. fél órát sütjük. Idénysalátával tálalhatjuk.
Hozzávalók: fél kg burgonya, 4 db tojás, 2 fej hagyma, 5 dkg füstölt
vagy trappista sajt, néhány szál petrezselyem, 1 evőkanál olaj, 1
teáskanál só,
Elkészítése: A burgonyát megtisztítjuk és kis kockákra vágjuk.
Egy nagy fenekű serpenyőben az olajon megpirítjuk a felkarikázott
hagymát, majd hozzáadjuk a burgonyát és fedő alatt puhára pároljuk.
Beletesszük az ízesítőket és ráütjük a 4 db tojást egymás mellé.
Egészen kis tűzön sütjük, amíg a tojások meg nem merevednek és
tükörtojásokká nem válnak. Ekkor megszórjuk a reszelt sajttal és
az apróra vágott petrezselyemmel. Néhány részbe vágva, feltétként
tálaljuk.
Hozzávalók: fél kg burgonya, 3-4 evőkanál liszt, 1 db tojás, 1 dl tej,
1 kávéskanál só, néhány szál petrezselyem, a sütéshez: olaj, vegeta.
Elkészítése: A burgonyát meghámozzuk és kb. 1 cm vastag szeletekre
vágjuk. Kb. 3 evőkanál lisztből, a tojásokból és a tejből sóval,
vegetával és az apróra vágott petrezselyemmel sűrű palacsintatésztát
készítünk. A burgonyaszeleteket először lisztbe, majd palacsintatésztába
mártjuk, és forró olajban mindkét oldalukat aranysárgára sütjük.
Köretként fogyasztjuk.
Hozzávalók: 50 dkg burgonya, 2 dl kefir, 1 dl majonéz, 1 dl tej, 1
kis fej vöröshagyma, 1 csokor snidling vagy zöldhagyma szár, 1/2 dl
fehérbor, 2 evőkanál zselatin, só és őrölt bors ízlés szerint, 2
evőkanál ecet, 1 evőkanál cukor.
Előkészítése: a burgonyát héjában megfőzöm, meghámozom. Vékony
karikára, majd kis kockára vágom. A hagymát felkockázom és megsózom.
Ecettel, cukorral, kevés sóval kellemes, nem túl savanyú levet
készítek, amelybe a még forró burgonyát beleteszem. Legalább harminc
percig hagyom benne, közben elkészítem a mártást. A majonézt simára
keverem a kefirrel, a borral, a nagyon apróra vágott snidlinggel,
és kevés sóval, borssal ízesítem. Ezután a sós hagymát belekeverem.
A zselatint kis lábosba szórom, ráöntöm a tejet, és néhány percnyi
áztatás után kis lángon, folyamatos kevergetés közben folyósra
olvasztom.
Elkészítése: mély salátástálba öntöm a mártást, hozzáadom a közben
leszűrt burgonyát, és belekeverem a már csak langyos zselatint. Egy
koszorú formát folpack fóliával kibélelek, beleöntöm a majonézes
burgonyát, majd a tetejét is befedem. A hűtőszekrényben szilárdulásig
hűtöm. Tálalás előtt szép tálra borítom, és a tetejét tetszés szerint
feldíszítem. Koszorúforma híján őzgerinc vagy egyéb kerek formát
is használhatunk, az a lényeg, hogy a burgonya jól adagolható,
szeletelhető legyen.
Hozzávalók: 1 kg újburgonya, 20 dkg liszt, 3 gerezd fokhagyma,
1 csokor petrezselyem, 1 teáskanál só, 1 evőkanál olaj.
Elkészítése: Az újburgonyát letisztítjuk és sós vízben puhára főzzük
úgy, hogy ne essen szét. Leszűrjük, és lisztben megforgatjuk, majd az
olajon aranybarnára sütjük. A fokhagymát összezúzzuk, a petrezselymet
apróra vágjuk és a burgonyára szórjuk. Az egészet összerázzuk.
Megsózzuk és átforrósítjuk.
Hozzávalók: 60 dkg lisztes burgonya 2 gerezd fokhagyma só, bors, 20 dkg ementáli sajt 2,5 dl tejszín, zsiradék és zsemlemorzsa a tálhoz
Előkészítés: A nyers burgonyát meghámozzuk, megmossuk és nagyon vékony szeletekre vágjuk (legegyszerűbb uborkaszeletelőn); a fokhagymát megtisztítjuk és szétnyomkodjuk; a sajtot nem túl finomra reszeljük; egy tűzálló tálat kivajazunk, és zsemlemorzsával beszórunk.
Elkészítés: Egy kevés fokhagymát szórunk az előkészített tálba, és rétegesen rátesszük a burgonya felét; ezután sóval, borssal és fokhagymával ízesítjük, rátesszük a sajt felét, majd a burgonya másik felét; ezt ismét sóval, borssal és fokhagymával ízesítjük, rászórjuk a sajt másik felét; végül leöntjük tejszínnel, majd előmelegített sütőben, 180 °C-on 50-60 percig sütjük.
Egytálételként vacsorára, vagy köretként rostonsültekhez,
sült bárány- vagy marhahúshoz egyaránt kitűnő.
Hozzávalók: 1 kg krumpli, ízlés szerint só
Elkészítése: A meghámozott krumplit lehetőleg egyforma hasábokra
vágjuk, konyharuhán leszárítjuk, majd az olajsütő készülékbe, 190
fokos hőmérsékletűre felhevített olajba téve addig sütjük, amíg nem
színesedik, de már üveges kissé (2-3 perc). Leszűrjük és hagyjuk
kihűlni. Közvetlenül tálalás előtt ismét beletesszük a forró olajba
és most már szép piros-ropogósra sütjük (4-5 perc). Az ily módon,
tehát két részben sütött krumpli kívül ropogós, belül puha, porhanyós.
Kizárólag a tányéron szabad megsózni, különben megpuhul, megszívósodik.
Az e módszer szerinti krumplisütésnek óriási előnye, hogy az elősütött
krumplit sokáig tárolhatjuk a mélyhűtőben, adagokra osztva, polietilén
zacskóban. A fagyasztóból elővéve szinte pillanatok alatt készre
süthetjük. Meg sem kell várni, amíg felenged, azonmód fagyosan
süthetjük is, az olaj hőmérséklete azonban 190 foknál ne legyen
alacsonyabb. Egyszerűen és gyorsan készíthető, olcsó.
Elkészítése: Az újburgonyát alaposan ledörzsöljük, többször váltott
vízben megmossuk (nem kell meghámozni), majd konyharuhán leszárítjuk.
A tojásokat felütjük, a fehérjét a sárgájától elválasztjuk és kemény
habbá verjük, a sárgákat külön edénybe tesszük, hozzáöntjük a sört,
majd állandó keverés közben hozzáadjuk a lisztet, a szardellapasztát
(ezt érdemes kevés sörrel előzőleg pépesíteni), a mustárt, a
szerecsendiót, a borsot és a gyömbért. Ha a tészta egynemű, hozzáadjuk
a sót, valamint a felvert tojásfehérjét és néhány gyors mozdulattal
összekeverjük az egészet. A burgonyaszemeket egyenként megforgatjuk
a lisztben, majd abból kivéve a sörös tésztába mártjuk. Ezután
egyenként tesszük a 180 fokra fölhevített olajba, hogy a tésztától
csöpögő burgonyaszemek ne ragadjanak össze. Szép piros-ropogósra
megsütjük (6-7 perc), lecsöpögtetjük, és salátával vagy valamilyen
hideg mártással - pl. paradicsom-, sajt-, gombamártással - tálaljuk.
Kissé munkaigényes, de nagyon ízletes étel.