ldősek lapja

Nemcsak a 20 éveseké a világ, nyugdíjasok

kszntelek_bartom_084809.jpg

Ki lencsét eszik meggazdagszik

A szilveszteri hagyomány azt mondja, hogy az év első napján az első étkezéskor lencsét kell enni. Ez a biztosítéka az új év sikerének, anyagi szempontból. Nem elég azonban a lencsét megenni, nem szabad kivinnünk semmit a házból és disznóhúst kell ennünk, aki előrekaparja a szerencsénket, és nem szabad szárnyashúsból ételt készíteni, mert az viszont hátrafelé kapar. A lényeg tehát, hogy figyeljünk oda mit eszünk.


Hozzávalók:
25 dkg lencse, 2 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél, 1 hagyma, 1 evőkanál mustár, 1 púpozott evőkanál finomliszt, 1 dl tejföl, 2-3 virsli, 1 csapott kiskanál só, fél mokkáskanál őrölt fekete bors, fél csokor petrezselyem

Elkészítés: A lencsét átválogatjuk, megmossuk, 2-3 órára hideg vízbe áztatjuk. Ezután leszűrjük, lábasba töltjük és bő 1 liter vízzel felöntjük. Megsózzuk, a babérlevelet meg a megtisztított, finomra vágott hagymát beledobjuk. Fölforraljuk, majd lefedve, kis lángon kb. 35 perc alatt puhára főzzük. Mustárral ízesítjük, megborsozzuk, a zúzott fokhagymával fűszerezzük. A lisztet a tejföllel simára keverjük, a levest ezzel sűrítjük. Karikára vágott virslivel és felaprított petrezselyemmel még 2-3 percig forraljuk.

Ajánlat: A lencsével felszeletelt sárgarépát és petrezselyemgyökeret is főzhetünk.


Elkészítési idő: 1 óra + a lencse áztatása



Göngyölt pulykamell gesztenyével (4 személyre)


 

cropped_gesztenyes-pulyka.jpg

 

Hozzávalók

 

  • 1 kg pulykamell filé
  • 1 teáskanál só
  • 1 mokkáskanál őrölt feketebors
  • 100 gr Bacon szalonna 4 vékony szeletre vágva

 

A gesztenyés töltelékhez:

 

  • 250 gr natúr gesztenyemassza (pl. Tesco Fitt natúr gyorsfagyasztott gesztenyemassza)
  • 1 mokkáskanál őrölt feketebors
  • 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió
  • 1/2 teáskanál só
  • 2 teáskanál szárított petrezselyemzöld
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma

 

A tejszínes szószhoz: 

 

  • 1 csapott evőkanál liszt
  • 2 teáskanál szárított petrezselyem
  • 1 teáskanál Vegeta
  • 1 1/2 mérőcsésze főző tejszín
  • 1/2 mérőcsésze víz
  • 1 evőkanál szeletelt, aszalt vörös-áfonya
  • 1 evőkanál magvazott, aszalt meggy
  • (a két fenti gyümölcs helyett tehetünk egyfélét s a szószba, lehetőleg aszalt legyen és kissé fanyar típusú gyümölcs. Ebben az esetben az egyféle gyümölcsből 2 evőkanálnyit adunk a szószba))

 

 

Vágjuk 2 darabba a pulyka-mellfilét és klopfoljuk ki rántott hús vastagságúra. Két nagy „lepedőszerű" hússzeletet kapunk. Ezt sózzuk, borsozzuk mindkét oldalán (1 csapott teáskanál sót elkeverünk egy mokkáskanál őrölt feketeborssal egy kis tányérkában, és ezzel szórjuk meg a hús mindkét oldalát)

Fektessük a húsokra a vékony szelet Bacon-szalonnát. (2-2 szeletet mindkét hússzeletre).

Egy tálban dolgozzuk össze a gesztenyemasszát a hozzávalókban felsorolt fűszerekkel. Osszuk el két gombócra. Mindegyik hússzelet közepébe tegyünk egy-egy gesztenyemassza gombócot, és lehetőség szerint nyomkodjuk szét a hússzeleten, úgy hogy minél jobban elterüljön. Göngyöljük fel mindkét szelet húst és kössük át két-három helyen fehér cérnával (hústűt ne használjunk, mert felkarcolja a kukta teflonbevonatát!). Két nagy „húsbatyut" kapunk.

Egy serpenyőbe tegyünk a szokásos főzőlapunkra forrósodni 1/2 mérőcsészényi olajat. Ebben forgassuk meg a batyu minden oldalát, addig, míg szép pirult színt kap. Óvatosan egy húsfogó segítségével tegyük a két batyut a kuktába és öntsük rá a serpenyőből a forró olajat.

Egy tálba keverjünk össze 1 mérőcsésze főző tejszínt és 1/2 mérőcsésze vizet a fűszerekkel és az aszalt gyümölcsökkel. Öntsük bele a tejszínes keveréket a kuktába a pulykamellekre. Állítsuk a menüt Chicken Duck Meat programra és indítsuk el a kuktát a Start/Cancel gombbal. Ha a kukta jelez, várjunk, míg kihűl, engedjük ki a felesleges gőzt belőle a biztonsági szelep nyitott pozícióba történő elfordításával. Vegyük le a kukta fedelét. A maradék fél mérőcsésze tejszint keverjük el a csapott kanál liszttel. FEDŐ NÉLKÜL indítsuk el a kuktát a Chicken Duck Meat programon a Start/Cancel gombbal. Öntsük a a kuktába a liszttel elkevert maradék tejszínt és kb. 1 percig főzzük, hogy összefőjön a szósszal. Kapcsoljuk ki a kuktát a Start/Cancel gombbal.

A szószból, ha már kissé kihűlt, vegyük ki egy húsfogó segítségével a két batyut. Helyezzük egy lapos tál és várjuk meg, míg kihűl. Aztán vágjuk el a cérnákat, és óvatosan egy éles késsel vágjuk a göngyöleget kb. 2 cm-es szeletekre. Helyezzük vissza a szeleteket a kuktába, tegyük fel a kukta fedelét, és a KEEP WARM menüpont segítségével melegítsük fel a szeleteket a szósszal együtt.

Tálaljuk fehér rizzsel, melyet bőven megszórunk


petrezselyemzölddel.


Dödölle

Hozzávalók: 1 kg burgonya, 50 dkg liszt, zsír, sok vöröshagyma, tejföl, só

Elkészítés módja: A burgonyát vékony karikákra vágjuk, szép piros fazekunkban sós vízben megfőzzük, majd a víz egy részének leöntése után pürévé törjük.  Lassú tűzön apránként adjuk hozzá a lisztet, egészen addig, amíg bírjuk keverni. Ha úgy érezzük, kész van, vagy már elfáradtunk, akkor húzzuk félre a tűzről, és egy serpenyőbe tegyünk két-háromkanálnyi zsírt. A hagymát apróra vágva pirítsuk üvegesre, vagy ízlés szerint barnára. Rengeteg hagymát használjunk, mert úgy lesz finom. Ha kész a hagyma, egy evőkanállal szaggassunk bele kis gombócokat a püréből. Ha a kanalat belemártjuk a zsírba, a gombócok nem ragadnak nagyon össze. A gombócokat görgessük bele a hagymás zsírba, hogy az ráragadjon az oldalukra. A tepsibe szaggatva, forró sütőben, ízlés szerint pirosra, kinek-kinek ízlése szerint ropogósabbra sütjük. Frissen, forrón tálaljuk, ízlés szerint sózva, tejfölözve.

Teli pocakot mindenkinek!

1.jpg

Tészta:

15 dkg darált háztartási keksz

15 dkg darált dió

15 dkg Rama sütőmargarin

10 dkg porcukor

0,5 dl rum

1 evők. kókuszreszelék

3 dkg keserű kakaópor

Krém:

25 dkg gesztenyemassza

kb. 5 dkg darált háztartási keksz

10 dkg Rama sütőmargarin

5 dkg porcukor

1 evők. kókuszreszelék

1 kis üveg rumosmeggy (magozott)

Tetejére:

10 dkg tortabevonó étcsokoládé


Elkészítés:


A kekszet a dióval, a margarinnal, a cukorral, a rummal, a kókuszreszelékkel és a kakóporral összedolgozzuk (akkor jó, amikor a cukor elolvad benne), majd félretesszük, amíg elkészül a krémje.


Ehhez a szobahőmérsékleten fölengedett gesztenyemasszát burgonyanyomón áttörjük vagy villával összetörjük, és a darált keksszel, a margarinnal, a porcukorral meg a kókuszreszelékkel addig gyúrjuk, amíg a cukor el nem olvad benne.


Egy tiszta konyharuhát megvizezünk, kiterítjük, és a kekszmassza felét egy nedves késsel (vagy a megvizezett kezünkkel) egyengetve kb. 20x25 cm-es téglalappá formáljuk. A töltelék felét rásimítjuk, az egyik hosszabbik oldalánál a szélétől 2-3 cm-re egy sor magozott rumosmeggyet rakunk szorosan egymás mellé, majd konyharuha segítségével fölgöngyöljük. A másik tekercset ugyanígy készítjük el, majd legalább 1 órára a hűtőbe tesszük.


A a sütit kivesszük a hűtőből és a tetejét olvasztott csokoládéval vékonyan bevonjuk. Ha vastag a csokoládébevonat, akkor nem lehet felszeletelni a puha tésztát. Ha viszont az olvasztott csokoládéhoz keverünk 2 evőkanál olajat, akkor puhább marad a bevonat, szebben lehet szeletelni és nem fog olyan könnyen törni. A csokibeovonat el is maradhat, anélkül is nagyon finom a süti. Közvetlenül tálalás előtt szeleteljük föl, esetleg kínálhatunk hozzá tejszínhabot. Hűtőszekrényben hosszú ideig eláll, és nagyon finom.

Tejszínes csokikrém


 - 2 tábla ét csokit felolvasztok 2,5 dl tejszínben, jól lehűtöm

- 1 csomag csokis pudingport 2 -3 kanálnyi cukorral és 3 dl tejjel felfőzök, lehűtöm.

A fentieket hűlés után nagyon jól kikavarom, aztán összekeverem,

és a végén teszek bele még 2 dl habbá vert tejszínt és ízlés szerint, ha kell még porcukrot és egy kis rumot, vaníliát.

Nagyon finom, könnyű és nem csömör édes.


A főtt pudingos, tejszínhabos krémek remekül egyben maradnak.




Weblap látogatottság számláló:

Mai: 5
Tegnapi: 86
Heti: 536
Havi: 2 035
Össz.: 760 936

Látogatottság növelés
Oldal: ÚJÉVI ÉTELEK
ldősek lapja - © 2008 - 2024 - naplemente.hupont.hu

A HuPont.hu weblap készítés gyerekjáték! Itt weblapok előképzettség nélkül is készíthetőek: Weblap készítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »